dimecres, 14 de desembre del 2011

Pre-estrena a Barcelona de "Llànties de foc"

Dins el cicle de documental balear que organitzen l’Espai Mallorca i l’Associació de Cineastes de les Illes Balears (ACIB) es pre-estrena a Barcelona el proper dimecres 14 de desembre a les 18:30 hores a l’Espai Mallorca (C/ Carme 55) el documental "Llànties de foc", de Sílvia Ventayol i Nofre Moyà, coproduït per Quindrop Produccions Audiovisuals, IB3 i Joan Carles Martorell amb la participació de Televisió de Catalunya i la col·laboració del Govern de les Illes Balears, l’Obra Cultural Balear i l’Ajuntament de Santa Margalida.

"Llànties de foc" es un retrat indagador sobre l’obra i vida del orientalista, filòleg, místic i poeta mallorquí Joan Mascaró i Fornés, considerat el més prestigiós traductor d’alguns dels més importants textos sagrats de l’Índia en sànscrit a la llengua anglesa, com ara la "Bhagavad Gita", els "Dhammapada" i els "Upanishads". Sota el lema de la unitat en la diversitat, Mascaró va defensar amb insistència la necessitat d’establir un pont de diàleg entre civilitzacions. Les seves idees segueixen vigents en un món en conflicte i són crucials per comprendre la constant mirada occidental sobre l’espiritualitat oriental en la recerca de la realització de l’individu.

Seguidament es durà a terme un col·loqui amb Jordi Ambrós, cap de Coproducció de Documentals de TV3; Josep Massot i Muntaner, historiador, assagista i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat; Xesc Moll, director de l’editorial Moll on s’ha publicat el llibre "Llànties de foc" i altres llibres d’en Joan Mascaró; Óscar Pujol, doctor en Sànscrit per la Banaras Hindu University, autor del Diccionari Sànscrit-Català i Director del Instituto Cervantes a Nova Delhi, i els autors del documental Sílvia Ventayol i Nofre Moyà.

6 comentaris:

  1. hola a tots,
    recordo que vaig trobar el llibre de l´editorial Moll "Llanties de foc" buscant per alguna paradeta de llibres de segona mà on m´hi capficava quan era més jove i tenia més temps per a esvaïr-me. En llegir·lo, sense conèixer res d´en Joan Mascaró, hi vaig reconèixer un home savi, un home capaç de dur a la pràctica allò que els homes savis han pregonat sempre, que les religions totes tenen un mateix origen i una mateixa essència que les uneix com hi ha quelcom que ens uneix tots els éssers humans.
    Des de llavors, he estat sempre atent a qualsevol dada que m´ha fet conèixer una mica més l´obra i la persona d´en Joan Mascaró, i aquest documental és un gra de sorra dels grossos en la muntanya que poc a poc creix al voltant d´aquest savi.
    Felicitats per la feina feta. L´acabo de veure al Canal 33 de la televisió.
    Salutacions a tothom,
    jordi.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Jordi! :)

    Per cert, ja es pot compartir el documental des de http://www.tv3.cat/videos/3867350/Llanties-de-foc

    ResponElimina
  3. Extraordinaria vida, gran savi, grans idiologies... i gran reportatge!!!!
    m'ha encantat sobre tot per la meva vinculació sanguínea materna amb el seu poble natal
    salut!

    ResponElimina
  4. molt bo el documental. el Mascaró un gran descobriment.
    Maria Lladó

    ResponElimina
  5. No fa gaire, va caure a les meves mans "Els Upanishads" traduits per Joan Mascaró.No cal dir que em va cautivar la bellesa de aquesta traducció.No coneixía la vida d'en Joan Mascaró i desde aquell moment em va interessar la seva obra i la seva vida.El documental ha estat un veritable regal de Nadal.Sería possible comprar el llibre "Llanties de foc"? Persones com ell son fars en aquest mar on naveguem.Gràcies a qui ens el recorden,

    ResponElimina
  6. Hola Àngels, a http://www.editorialmoll.es/ el trobaràs!

    ResponElimina